Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası

 AMAÇ

1.1. Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikasının (bundan sonra “Politika” olarak anılacaktır) amacı, HES Kablo A.Ş.’nin (bundan sonra “Şirket” olarak anılacaktır) tedarik zincirinin kârlılığını en üst düzeye çıkarırken aynı zamanda çevresel etkilerini en aza indirgemek ve sosyal refaha etkisini en üst düzeye çıkarmak için tedarik zinciri operasyonlarının yönetilmesine dair esasları tanımlamaktır.

 

 TANIMLAR

Bu bölümde politikada geçen özel terim ve kavramlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanmaktadır.

Şirket: HES Kablo A.Ş.

Politika: Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası

Çalışan: Şirket yöneticilerini ve çalışanlarını ifade eder.

Sürdürülebilirlik: Birleşmiş Milletler’in tanımıyla uyumlu şekilde; gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamayı ifade eder.

Sera Gazı Emisyonları: Yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasına ve Dünya'nın ısınmasına sebep olan Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Nitröz Oksit (N2O) gibi gazların atmosfere salımını ifade eder.

Tedarik Zinciri: Bir ürün ya da hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreç içerisindeki şirketler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününü ifade eder.

 

 KAPSAM

3.1. Bu politika;

a) Şirket Yönetim Kurulu üyelerini,

b) Şirket yönetici ve çalışanlarını,

c) Mal ve hizmet alınan firmaları ve çalışanlarını,  

d) Danışmanlar, avukatlar, müşavirler ve dış denetçiler de dâhil olmak üzere Şirket adına görev yapan kişi ve kuruluşlar ile ticari ilişki içinde olduğu müşterileri de dâhil olmak üzere diğer kişileri (“İş Ortakları”)

kapsar.

 

 İLKE VE ESASLAR

4.1. Şirket, sürdürülebilirlik politikasına ve ilkelerine uygun çalışan tedarikçileri tercih eder. Tedarikçi seçiminde çevresel performansı, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını, insan haklarını ve çalışma koşullarını göz önünde bulundurur.

4.3. Şirket, kalite, ekonomiklik ve sürdürülebilirlik konularında uygun olduğu müddetçe, öncelikli olarak yerel tedarikçi ve üreticiler tercih eder.

4.4. Şirket, tedarikçilerinin çevresel etkiyle ilgili tüm yasa ve mevzuata uymasını, çevresel etkilerini düzenli olarak ölçmesini, takip etmesini ve iyileştirmesini bekler. Bu kapsamda:

4.4.1. Şirket, tedarikçilerinden yıllık sera gazı emisyonları, atık miktarları, su ayakizi gibi çevresel verileri talep edebilir.

4.4.2. Şirket, sera gazı emisyonlarının, atık oluşumunun ve su tüketiminin azaltımına yönelik çevresel konularda strateji ve yol haritası olan tedarikçileri tercih eder ve tedarikçilerini bu konuda destekler.

4.4.2. Şirket, Yaşam Döngüsü Analizleri yapılmış ürünleri ve bu ürünleri üreten tedarikçileri tercih eder.

4.5. Şirket, tedarikçilerinin Etik Kurallar Politikasına uyum sağlamasını bekler. Bu kapsamda tedarikçilerinden:

4.5.1. İnsan haklarına saygı göstermelerini ve adil çalışma koşulları sağlamalarını bekler. Çalışanların haklarını korumak, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturmak, çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmayı önlemek için tedarik zincirinde etkin denetim ve izleme mekanizmaları kullanır.

4.5.2. Çalışanların yasalarda belirtilen örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı duymasını bekler.

4.5.3. Rekabete aykırı uygulamaları olmamasını ve bu konudaki mevcut mevzuata uyum sağlamalarını bekler.

4.6. Şirket, sürekli olarak yeni çözümler ve yenilikçi yaklaşımlar arayarak, tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapar.

4.7. Şirket, tedarikçileri ile sürekli iletişim halindedir. Tedarikçilerinin sürdürülebilirlik farkındalığını arttırmak için bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik eder.

4.8. Şirket, yukarıdaki prensipler çerçevesinde tedarikçilerini çevresel ve sosyal açıdan değerlendirir. Bu amaçla Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemine gerekli kriterleri ekler ve düzenli olarak günceller.

4.9. Şirket, tedarikçilerini seçerken Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme sürecini uygular ve Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemimize göre bir derece belirler. Bu derece tedarikçi seçimindeki temel şartlardan biridir.

4.9.1. Mevcut tedarikçileri yılda en az bir defa Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemine göre derecelendirilir.

4.9.2. Şirket, sürdürülebilir tedarik zinciri beklentilerinin dışına çıkan, uygunsuzlukları telafi etmek yönünde çaba sarf etmeyen, bu alanda öncelikleriyle uyumsuz hareket eden tedarikçileriyle düzeltici eylem talep edebilir ve süreci takip eder, çözüm bulunamayan durumlarda ise iş ilişkisini askıya alabilir veya sonlandırabilir.

4.9.3. Şirket, Tedarikçi Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Sistemi performansı veya tespit edilen uygunsuzluklar uyarınca iş ilişkisini askıya aldığı veya sonlandırdığı tedarikçilerle yeniden iş ilişkisi kurulmadan önce performanslarının iyileşmesi ya da sorunların giderilmesi konusunda değerlendirme yapar.

 

GÖREV VE SORUMLULUKLAR

5.1. Yönetim Kurulu

5.1.1. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumlarda bildirim, inceleme ve yaptırım mekanizmalarının etkin bir şekilde faaliyet göstermesinin üst gözetiminden Yönetim Kurulu sorumludur.

5.2. Sürdürülebilirlik Komitesi

5.2.1. Politikada yer alan ilke ve esaslara aykırı olan ihlal ve şüpheli durumların bildirilmesi için gerekli iletişim kanallarının kurulmasından ve bildirilen ihlal ve şüpheli durumların incelenmesinden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

5.3. Sürdürülebilirlik Departmanı

5.3.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin sağlanmasından Sürdürülebilirlik Departmanı sorumludur.

5.3.2. Şirket’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda oluşturduğu tüm stratejiler ve projelerin takibinden Sürdürülebilirlik Departmanı sorumludur.

 

 

E-posta: surdurulebilirlik@hes.com.tr

Adres: Erciyes Mahallesi, Hes Caddesi No:22 38210 Hacılar/KAYSERİ

 

 

YÜRÜRLÜK

6.1. İşbu Politika Yönetim Kurulu Kararıyla yürürlüğe konmuştur. İşbu Politika yeni bir duyuru yapılana kadar geçerli ve yürürlükte kalacaktır.

 

 GÖZDEN GEÇİRME

7.1. İşbu Politika yılda bir defa düzenli olarak, süreç veya teknik altyapı değişiklikleri ile ilgili kontroller temel alınarak Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından gözden geçirilir. Gözden geçirilen ve güncellenen bu politika Yönetim Kurulu tarafından onaylanır.

 

 İLGİLİ POLİTİKA VE PROSEDÜRLER

Çevre Politikası

Etik Kurallar Politikası

İnsan Hakları Politikası

İnsan Kaynakları Politikası

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Sürdürülebilirlik Politikası