Çevre Politikası

AMAÇ

1.1. Çevre Politikasının (bundan sonra “Politika” olarak anılacaktır) amacı, HES Kablo A.Ş.’nin (bundan sonra “Şirket” olarak anılacaktır) çevre yönetim süreçlerinde izlenecek genel ilkeleri ve uygulama kapsamını belirlemek ve tanımlamak,

1.2. Çevre yönetimi ile ilgili mevzuatların, ulusal / uluslararası standartların ve sistemlerin uygulanması ve Şirket’in sürdürülebilirlik stratejilerine uyumu için gerekli aksiyonların alınmasını sağlamaktır.

 

TANIMLAR

2.1. Bu bölümde politikada geçen özel terim ve kavramlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanmaktadır.

Şirket: HES Kablo A.Ş.

Politika: Çevre Politikası

Çalışan: Şirket yöneticilerini ve çalışanlarını ifade eder.

Sera Gazı Emisyonları: Yeryüzünden yansıyan Güneş ışınlarının atmosferde tutulmasına ve Dünya'nın ısınmasına sebep olan Karbon Dioksit (CO2), Metan (CH4) ve Nitröz Oksit (N2O) gibi gazların atmosfere salımını ifade eder.

Net Sıfır: Bir organizasyonun, topluluğun veya ülkenin ürettiği sera gazı emisyonu miktarı ile kompanse edilen veya absorbe edilen miktar arasındaki dengeyi ifade eder.

Atık Hiyerarşisi: Tüm atık yönetimi adımlarının (Önleme, Azaltma, Yeniden Kullanma, Geri Dönüşüm, Geri Kazanım ve Bertaraf) öncelik sırasını ifade eder.

Döngüsel Ekonomi: Atık oluşumunu en aza indirirken malzemeleri ve kaynakları kullanımlarının sonunda ürün döngüsüne geri döndürerek değerlerini mümkün olduğunca uzun süre korumayı hedefleyen modeli ifade eder.

Sıfır Atık: İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımını ifade eder.

Tedarik Zinciri: Bir ürün ya da hizmetin tedarikçiden müşteriye doğru hareketini kapsayan ve bu süreç içerisindeki şirketler, insanlar, teknoloji, faaliyetler ve kaynaklar sistemlerinin bütününü ifade eder.

 

 KAPSAM

3.1. Bu politika;

a) Şirket Yönetim Kurulu üyelerini,

b) Şirket Çalışanlarını,

c) Mal ve hizmet alınan firmaları ve çalışanlarını,  

d) Danışmanlar, avukatlar, müşavirler ve dış denetçiler de dâhil olmak üzere Şirket adına görev yapan kişi ve kuruluşlar ile ticari ilişki içinde olduğu müşterileri de dâhil olmak üzere diğer kişileri (“İş Ortakları”)

kapsar.

 

 İLKE VE ESASLAR

4.1. Şirket, iklim değişikliği konusunda:

4.1.1. Düzenleyici ulusal ve uluslararası yönetmelik (Atık Yönetimi Yönetmeliği, Su Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği vb.), sistem (ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ilkeleri, Sıfır Atık Yönetim Sistemi vb.) ve prosedürlere uyum sağlar.

4.1.2. Türkiye hedefiyle uyumlu olarak 2053 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefler. Bu kapsamda faaliyetlerinden ve tedarik zincirinden kaynaklanan sera gazı emisyonu hesaplamalarını yapar, doğrulatır, takip eder ve yıllık olarak kamuoyuna beyan eder.

4.1.3. 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda faaliyetlerinden ve değer zincirinden kaynaklanan sera gazı emisyonunu azaltmayı ve doğal kaynaklarımızı korumayı hedefler. Bu kapsamda çevresel riskleri ve fırsatları değerlendirir ve Şirket içi çalışmalar yürütür.

4.1.4. Faaliyet alanlarının tamamında enerji verimliliği çalışmalarını sürekli takip ederek verimli çalışma alanları oluşturmak amacıyla araştırma faaliyetlerinde bulunur, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapar.

4.1.5. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında üzerine düşen sorumluluğun farkındalığı ile ulusal ve uluslararası platformlara katılım sağlar.

4.1.6. Şirket ve değer zinciri özelinde iklim değişikliği ile mücadele konusunda farkındalık artırıcı çalışmalar yürütür.

4.1.7. İklim değişikliğiyle mücadelenin yarattığı risk ve fırsatları belirleyerek iş hedeflerini sürekli olarak bu doğrultuda gözden geçirir ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamındaki girişimleri destekler.

4.2. Şirket, döngüsel ekonomi konusunda:

4.2.1. Sıfır Atık anlayışıyla tüm faaliyetlerinde atık hiyerarşisine uygun şekilde sırasıyla atık önleme, azaltma, yeniden kullanma, geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf olmak üzere döngüsel ekonomi çözümleri geliştirir ve uygular.

4.2.2. Sürdürülebilir kaynak kullanımını destekleyerek, kaynakları verimli şekilde kullanmak, atıkların oluşumunu azaltmak, çevreyi korumak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla düzenlenen sektörel, ulusal ve uluslararası çalışmalara katılır.

4.3. Şirket, dünyadaki su kaynaklarının azalmasının farkındalığı ile su yönetimi performansını düzenli olarak takip eder ve suyun verimli kullanımını sağlamak için çalışmalar yapar. Bu kapsamda su ayak izi hesaplamalarını yapar, doğrulatır, takip eder ve yıllık olarak kamuoyuna beyan eder.

4.4. Şirket, faaliyetlerinin biyoçeşitlilik üzerine olan etkilerini belirleyerek türlerin, habitatların, ekosistemlerin çeşitliliğini ve ekolojik fonksiyonların bütünlüğünü korumayı hedefler.

 

GÖREV VE SORUMLULUKLAR

5.1. Yönetim Kurulu

5.1.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinin üst gözetiminden Yönetim Kurulu sorumludur.

5.2. Sürdürülebilirlik Komitesi

5.2.1. Politikanın oluşturulması, uygulanması ve güncellenmesinden Yönetim Kurulu adına Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

5.2.2. Şirket’in çevresel performansı, hedefleri ve bu hedeflere yönelik oluşturulan projelerin üst gözetiminden Sürdürülebilirlik Komitesi sorumludur.

5.3. Sürdürülebilirlik Departmanı

5.3.1. Şirket’in çevresel performansı, hedefleri ve bu hedeflere yönelik oluşturulan projelerin etkin bir şekilde yürütülmesinden ve takibinden Sürdürülebilirlik Departmanı sorumludur.

5.4. Çalışanlar

5.4.1. Çalışanlar, Yönetim Kurulu'nca belirlenen politikalara uyum sağlanması, İç ve dış mevzuata uyumlu çalışılması ve Politikaya aykırı bir davranış, tutum, işlem, eylem, karar, faaliyet ya da uygulama ile karşılaşılması durumunda Sürdürülebilirlik Komitesine bildirim yapılması ile sorumludur.

 

 İLETİŞİM

6.1. Şirket’in Politikada belirtilen esaslara aykırı tüm davranış ve uygulamaları Sürdürülebilirlik Komitesine bildirilmelidir. Sürdürülebilirlik Komitesi gelen tüm bildirimlere 3 iş günü içerisinde geri dönüş yapmakla yükümlüdür.

 

E-posta: surdurulebilirlik@hes.com.tr

Adres: Erciyes Mahallesi, Hes Caddesi No:22 38210 Hacılar/KAYSERİ

 

 YÜRÜRLÜK

7.1. İşbu Politika Yönetim Kurulu Kararıyla yürürlüğe konmuştur ve yeni bir duyuru yapılana kadar geçerli ve yürürlükte kalacaktır.

 

 GÖZDEN GEÇİRME

8.1. İşbu Politika yılda bir defa düzenli olarak, süreç veya teknik altyapı değişiklikleri ile ilgili kontroller temel alınarak Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından gözden geçirilir. Gözden geçirilen ve güncellenen bu politika Yönetim Kurulu tarafından onaylanır.

 

 İLGİLİ POLİTİKA VE PROSEDÜRLER

Sürdürülebilirlik Politikası

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Politikası

TS EN ISO 14001-2018 ÇYS-2021